W zdrowym ciele kreatywny duch

4 grudnia 2013, 11:34

Ludzie, którzy regularnie ćwiczą, bardziej kreatywnie myślą.



Południe Afryki czeka ochłodzenie?

14 października 2013, 11:29

Desmond Manatsa z Uniwersytetu Bindura w Zimbawe doszedł do wniosku, że dziura ozonowa nad Antarktyką przyczyniła się do wzrostu temperatur na południu Afryki. Naukowcy nie wykluczają, że w związku z jej zmniejszaniem się wspomniany region świata czeka ochłodzenie


Nowe iPhone'y biją rekordy

24 września 2013, 10:44

Najnowszy iPhone bije rekordy. Apple informuje, że w ciągu trzech dni od premiery iPhone'a 5 klienci nabyli ponad 9 milionów nowych telefonów. Świetne wyniki zaskoczyły analityków


Pulsary pozwolą na precyzyjną nawigację w kosmosie

26 sierpnia 2013, 12:08

Naukowcy z australijskiego CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) napisali oprogramowanie, które może doprowadzić pojazd kosmiczny do Alpha Centauri, udowodnić, że planeta Nibiru nie istnieje oraz, że Ziemia krąży wokół Słońca.


Japonia szykuje najszybszy maglev na świecie

7 czerwca 2013, 11:43

W Japonii przeprowadzono wstępne testy pociągu maglev L0. Pojazd ma rozpocząć regularne kursy w 2027 roku i połączy Tokio z Nagoją. Będzie składał się z 16 wagonów i zabierze do 1000 pasażerów, a jego maksymalna prędkość ma wynosić 500 km/h


Papryka uchroni przed parkinsonem?

9 maja 2013, 10:23

Wydaje się, że przez obecność nikotyny, jedzenie owoców roślin z rodziny psiankowatych (Solanaceae), np. pomidorów, bakłażanów czy papryki, może zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na chorobę Parkinsona.


Rośnie wiara w nieszkodliwość marihuany

19 marca 2013, 12:34

Już tylko 44,1% amerykańskich nastolatków w wieku 18-19 lat uważa, że regularne palenie marihuany jest szkodliwe. Tak dużego przekonania o nieszkodliwości tego narkotyku nie notowano od 1973 roku


Przebywanie na słońcu chroni kobiety przed reumatoidalnym zapaleniem stawów

6 lutego 2013, 14:51

Regularne wystawianie na działanie światła słonecznego, zwłaszcza ultrafioletu B (UVB), wydaje się zmniejszać ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS).


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


Synchronizacja nadzieją dla spintroniki?

13 sierpnia 2012, 07:41

W bieżącym tygodniu w Nature pojawi się artykuł, w którym badacze IBM-a poinformują o dokonaniu ważnego przełomu w spintronice. Spintronika stara się wykorzystać w elektronice spin elektronu. Jego kontrolowanie jest niezwykle trudne


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy